Mi az a kondenzációs kazán kémény és hogyan működik?

A legtöbb kazánban gázt égetnek el a víz felmelegítéséhez, amely viszont a központi fűtés és a melegvíz-bojler körül kering, vagy alternatívaként egy kombi kazánban a vizet közvetlenül a melegvízcsapokhoz küldi. Ez felesleges hőt termel, és nem kívánt melléktermékeket termel, amelyeket egy füstelvezető segítségével biztonságosan el kell vezetni. Itt megnézzük, hogy mi az a kémény, mi a feladata, és milyen előírások vonatkoznak az elhelyezésére.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan működnek a kondenzációs kazánok.

Mi az a kondenzációs kémény?

A kondenzációs kémény lényegében a kazán kéménye, de ahelyett, hogy a füst és a korom távozna a lakás belsejéből, főként szén-dioxid és vízgőz távozik.

A kazánból azonban kis mennyiségben más, még kevésbé üdvözlendő anyagok is keletkeznek, különösen, ha a kazán nem működik hatékonyan. Ezek közül a legsúlyosabb a szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan gáz, amely belélegezve halálos lehet. Ez az oka annak, hogy minden háztartásban a füstjelző mellett szén-monoxid-riasztónak is lennie kell. Egy másik lehetséges melléktermék a dinitrogén-oxid, amely kevésbé veszélyes, de légzési problémákat okozhat.

Ha megfelelően és a törvényi előírásoknak megfelelően van elhelyezve, a kazán kéménye mindezeket a gázokat biztonságosan küldi ki a légkörbe, távol a ház belsejétől és biztonságos távolságban a földtől és a lakosságtól (ha a fal érintkezik a kinti úttal vagy járdával).

Hogyan működik a kémény?

A füstcső egyszerűen egy csővezeték vagy csatorna, amely a gázokat és a forró levegőt a kazán égésterméből a külső térbe szállítja.

Kondenzációs kazánoknál a füstcső gyakorlatilag a fűtési rendszer része, mivel az elégetett gázok hője kezdi felmelegíteni a rendszerből visszatérő vizet. Miközben a bejövő víz felmelegszik, a forró égéstermék-gázok hőenergiájuk egy részét elveszítik vele szemben, így a füstgázokban lévő vízgőz akár folyékony vízzé is visszaalakulhat, innen a „kondenzációs” kazánok elnevezése. Részben ezért is olyan hatékonyak a kondenzációs kazánok.

A legtöbb modern kazán esetében a füstcső vízszintesen halad át azon a falon, amelyre a kazánt szerelték. A kültéren elhelyezett kazánoknál a füstcsövek elrendezése eltérő, így azok megfelelnek az előírásoknak. Egyes kazánok, különösen az olajkazánok esetében a füstcsatorna általában függőlegesen, a tetőn keresztül vezet. Valószínűleg akkor is függőleges kéményre lesz szüksége, ha kazánját nem külső falon helyezi el.

A függőleges füstcsatornának a tetején kell lennie egy fedélnek, amely megakadályozza az eső, a levelek, a hó és más lehetséges dugulást okozó tényezők bejutását, ugyanakkor a gázok biztonságos távozását is lehetővé teszi. A vízszintes füstcsöveknek általában nincs szükségük fedélre, bár ha a fák közelében van elhelyezve, akkor jó ötlet, ha van körülötte egy védőelem, hogy megakadályozza a levelek bejutását. Az eltömődött kémény veszélyes, mivel a gázok nem tudnak máshová menni, csak vissza a lakásba.

Kéményre vonatkozó előírások

Mivel a kéményből távozó gázok potenciálisan mérgezőek és forróak, fontos előírások vonatkoznak arra, hogy hogyan és hol helyezzük el őket. Ezek a szabályok azt hivatottak megakadályozni, hogy a mérgező gázok visszatérjenek az Ön vagy a szomszédok otthonába, és hogy megvédjék Önt, a szomszédokat és a lakosságot a forró gázoktól, amelyek könnyen leforrázhatnak valakit. A minimális biztonsági előírások betartása érdekében a kéménynek bizonyos távolságra kell lennie az ablakoktól, szellőzőtégláktól, nyílásoktól, sarkoktól és a talajtól.

A ház és lakástulajdonosoknak többnyire nem kell ismerniük ezeknek a biztonsági intézkedéseknek a sajátosságait, mivel a kemenygeneral.hu szerelőinek meg kell értenie és alkalmaznia kell őket egy új kazán telepítésekor.

Hogyan épül egy könnyűszerkezetes ház Amerikában

Ebben a videóban végigvesszük az összes lépést, hogy ezt az egyedi otthont az alapoktól kezdve a beköltözésre készre építsük! Ez magában foglalja az építés...

A 10 legfontosabb Feng Shui elv a nappali tervezésekor

A Feng Shui elhozhatja otthonunk nappalijába a kínai művészet által ígért előnyöket, mely elsősorban az életminőség javulását ígéri, amennyiben ennek alapelvei alapján tervezzük meg...

Amikor eljön a konténerrendelés ideje

A hulladékok kezelése mindannyiunk felelőssége és az eldobható holmik mennyisége gombamód szaporodik a fogyasztó társadalomban. Az ilyen típusú hulladékok helyes kezelése és elszállítása kulcsfontosságú...

A modern belsőépítészet

A belsőépítészet a XXI. században is átalakulóban van, és az új trendek megjelenése meghatározza a kortárs belsőépítészet stílusát és irányvonalát. A modern belsőépítészetet az...

Feltörekvő építészeti trendek, amire érdemes odafigyelni 2023-ban

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az építészet a világrendszer legmeghatározóbb ágazata, ami miatt az építészeti trendek évente változnak. Míg a fejlesztők és a tervezők...

Mi az a boxspring ágy?

A boxspring ágyak a hagyományos ágyak modernizált változatai, amelyek kényelmes és stílusos alvást biztosítanak. A boxspring ágyakat egyre többen választják, mivel kényelmesek, tartósak és...