Mi az a kondenzációs kazán kémény és hogyan működik?

A legtöbb kazánban gázt égetnek el a víz felmelegítéséhez, amely viszont a központi fűtés és a melegvíz-bojler körül kering, vagy alternatívaként egy kombi kazánban a vizet közvetlenül a melegvízcsapokhoz küldi. Ez felesleges hőt termel, és nem kívánt melléktermékeket termel, amelyeket egy füstelvezető segítségével biztonságosan el kell vezetni. Itt megnézzük, hogy mi az a kémény, mi a feladata, és milyen előírások vonatkoznak az elhelyezésére.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan működnek a kondenzációs kazánok.

Mi az a kondenzációs kémény?

A kondenzációs kémény lényegében a kazán kéménye, de ahelyett, hogy a füst és a korom távozna a lakás belsejéből, főként szén-dioxid és vízgőz távozik.

A kazánból azonban kis mennyiségben más, még kevésbé üdvözlendő anyagok is keletkeznek, különösen, ha a kazán nem működik hatékonyan. Ezek közül a legsúlyosabb a szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan gáz, amely belélegezve halálos lehet. Ez az oka annak, hogy minden háztartásban a füstjelző mellett szén-monoxid-riasztónak is lennie kell. Egy másik lehetséges melléktermék a dinitrogén-oxid, amely kevésbé veszélyes, de légzési problémákat okozhat.

Ha megfelelően és a törvényi előírásoknak megfelelően van elhelyezve, a kazán kéménye mindezeket a gázokat biztonságosan küldi ki a légkörbe, távol a ház belsejétől és biztonságos távolságban a földtől és a lakosságtól (ha a fal érintkezik a kinti úttal vagy járdával).

Hogyan működik a kémény?

A füstcső egyszerűen egy csővezeték vagy csatorna, amely a gázokat és a forró levegőt a kazán égésterméből a külső térbe szállítja.

Kondenzációs kazánoknál a füstcső gyakorlatilag a fűtési rendszer része, mivel az elégetett gázok hője kezdi felmelegíteni a rendszerből visszatérő vizet. Miközben a bejövő víz felmelegszik, a forró égéstermék-gázok hőenergiájuk egy részét elveszítik vele szemben, így a füstgázokban lévő vízgőz akár folyékony vízzé is visszaalakulhat, innen a „kondenzációs” kazánok elnevezése. Részben ezért is olyan hatékonyak a kondenzációs kazánok.

A legtöbb modern kazán esetében a füstcső vízszintesen halad át azon a falon, amelyre a kazánt szerelték. A kültéren elhelyezett kazánoknál a füstcsövek elrendezése eltérő, így azok megfelelnek az előírásoknak. Egyes kazánok, különösen az olajkazánok esetében a füstcsatorna általában függőlegesen, a tetőn keresztül vezet. Valószínűleg akkor is függőleges kéményre lesz szüksége, ha kazánját nem külső falon helyezi el.

A függőleges füstcsatornának a tetején kell lennie egy fedélnek, amely megakadályozza az eső, a levelek, a hó és más lehetséges dugulást okozó tényezők bejutását, ugyanakkor a gázok biztonságos távozását is lehetővé teszi. A vízszintes füstcsöveknek általában nincs szükségük fedélre, bár ha a fák közelében van elhelyezve, akkor jó ötlet, ha van körülötte egy védőelem, hogy megakadályozza a levelek bejutását. Az eltömődött kémény veszélyes, mivel a gázok nem tudnak máshová menni, csak vissza a lakásba.

Kéményre vonatkozó előírások

Mivel a kéményből távozó gázok potenciálisan mérgezőek és forróak, fontos előírások vonatkoznak arra, hogy hogyan és hol helyezzük el őket. Ezek a szabályok azt hivatottak megakadályozni, hogy a mérgező gázok visszatérjenek az Ön vagy a szomszédok otthonába, és hogy megvédjék Önt, a szomszédokat és a lakosságot a forró gázoktól, amelyek könnyen leforrázhatnak valakit. A minimális biztonsági előírások betartása érdekében a kéménynek bizonyos távolságra kell lennie az ablakoktól, szellőzőtégláktól, nyílásoktól, sarkoktól és a talajtól.

A ház és lakástulajdonosoknak többnyire nem kell ismerniük ezeknek a biztonsági intézkedéseknek a sajátosságait, mivel a kemenygeneral.hu szerelőinek meg kell értenie és alkalmaznia kell őket egy új kazán telepítésekor.

Miért a szálerősített beton?

A hagyományos beton eredendően gyenge feszültségű, ezért általában acél megerősítést használnak a szakítószilárdság növelése érdekében. Azonban a szálerősítés más módon képes további szakítószilárdságot biztosítani...

Daikin klímák és a cég története

A Daikin Industries, Ltd. egy világszerte elismert vállalat, amely a légkondicionáló berendezések és hűtőrendszerek területén vezető szerepet tölt be. A vállalat 1924-ben alapították, és...

Elektromos fűtés: A hatékony és környezetbarát meleg

Körüljárjuk ezt az innovatív megoldást. Otthonunk és munkahelyünk fűtése alapvető szükséglet, de az energiahatékonyság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szerepet játszik benne. Az elektromos...

Új környezeti információs rendszer az építőiparban

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az ÉMI Nonprofit Kft. bejelentették az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelését és az ehhez kapcsolódó információs rendszer elindítását. Ez...

Mennyire biztonságos az infrafűtés?

Az otthonunk fűtésrendszerének kiválasztása nem könnyű feladat, de ha az infrapanelek mellett döntünk, nem fogjuk megbánni, mert számos előnnyel rendelkezik. Ilyen például a költséghatékonyság,...

Hogyan fektessünk műfüvet, válasszuk ki a legjobb típust és tartsuk tisztán a kertben, hogy...

A műfűnek számos vonzó tulajdonsága van, az egyik legkiemelkedőbb az, hogy milyen könnyű egész évben rendben és frissen tartani. A műfű tekercsek zöldek maradnak, így...