Feltörekvő építészeti trendek, amire érdemes odafigyelni 2023-ban

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az építészet a világrendszer legmeghatározóbb ágazata, ami miatt az építészeti trendek évente változnak. Míg a fejlesztők és a tervezők ma azon dolgoznak, hogy megépítsék a jövő világát, az építészek még keményebben dolgoznak, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az új realitásokhoz, és potenciális tervezési lehetőségeket kínáljanak.

Ehhez kiterjedt kutatásokra, innovatív módszerekre, a forradalmi anyagok megértésére, vagy a régiek új alkalmazási módjainak megtalálására van szükség. Azonban már most is megfigyelhetjük a 2023-ban aktuális építészeti trendeket, amelyeket aktívan alkalmaznak, és amelyek népszerűsége a jövőben csak növekedni fog.

Melyek a jelenlegi építészeti trendek?

Az építészek a holnap társadalmát több jövőbeli kritérium alapján tervezik, többek között a csökkentett bérleti díjak, az éghajlatváltozással szembeni nagyobb ellenálló képesség, a csökkentett építési költségek és a fokozott fenntarthatóság alapján.

Az építészeti trendek változásai mindig is lassabb ütemben történtek, mint a hagyományos belsőépítészeti trendek, divatirányzatok és mások. A meglévő anyagok újszerű felhasználásának megtanulása ugyanolyan sokáig tarthat, mint a vadonatúj technológiák kifejlesztése. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan alakítják ezek az összetett új koncepciók a mai építészet jövőjét, és hogyan tágítják épített világunk határait.

1. Biofilikus urbanizmus

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az olyan épületek fejlesztése, amelyek környezetbarátak és hatékony erőforrás-felhasználásúak, energiatakarékos anyagokat és gyakorlatokat foglalnak magukban, mint például a passzív napenergia-építészet és a zöld tetők. A zöldterületek hozzáadása a magasépületekkel épített városokban előnyös az embereknek és a környezetnek. Az élő növények sokasága javítja a levegő minőségét, fenntartja a természetes élőhelyeket, valamint stabilan és egészségesen tartja az éghajlatot.

2. 3D-nyomtatott tervek

A technológia, például a 3D modellezés és nyomtatás, a BIM és a dolgok internete egyre inkább elterjedt az épületek tervezésében és építésében. De miért éppen a 3D nyomtatott tervek? Nem csak a munkaidő csökkentéséről és a logisztika racionalizálásáról van szó; a 3D modellek lehetővé tesznek mindenféle ívelt, texturált formát, amelyet a legjobban tud egy gép irányítani, miközben az építészek számára lehetővé teszik, hogy már a kezdetektől fogva nagy pontosságú építészeti modelleket tervezzenek.

Ezek a tervek világszerte könnyen másolhatók, így az építkezés pénzügyileg megvalósítható, egyszerűsített és fenntartható megközelítése valósul meg – építészet a nagyközönség számára, stressz nélkül.

3. Moduláris építés

A moduláris házak szintén ígéretes építészeti trendnek számítanak, tekintve, hogy az alkotóelemeik 70-90%-át a gyártónál építik meg, majd az építkezés helyszínére szállítják. A moduláris rendszer egyes épületek esetében hatékonyabb, mint a hagyományos építés. Ezek közé tartoznak az egészségügyi létesítmények, a szállodák és a szabványos lakóépületek.

4. Lebegő épületek

A forradalmi építészet számára talán nincs is kiválóbb másik hely, mint a víz. A lebegő lakóterületek rajza, amelyet a forradalmi anyagok és a megfelelő magasságban felismerhető szerkezetek építését lehetővé tevő technológia hajt, gyorsan valósággá változtatta az egykor képzeletbeli elképzeléseket.

E tervek többsége figyelembe veszi a zord időjárási viszonyokat, és gyakran hurrikán- és árvízbiztosak arra, amit a klimatológiai forgatókönyvek bármikor hozhatnak.

Ha érdekli a lebegő építészet: olvasson többet „A világ valaha épített legnagyobb úszó városáról, amelyet Lazzarini épített”.

5. Intelligens anyagok

Az innovatív anyagok használata fokozatosan egyre nagyobb teret nyer. Az intelligens üveg az egyik ilyen találmány, amelyet már most is használnak, mivel képes napszaktól és egyéb tényezőktől függően változtatni az átlátszósági szintet.

6. Apró házak

Ennek a generációnak az elsődleges törekvése azonban az apró házak. Az apró házak a legköltséghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb kialakítás, amit valaha is láthattál, és az ötlet kétségtelenül fejlődött az évek során. Ezeknek az otthonoknak az a célja, hogy olyan életet teremtsen, amely arra összpontosít, ami valóban értékes, és hogy elégedett legyen azzal, amije van.

7. Adaptív újrafelhasználás építészet

Ahelyett, hogy lebontanák és új létesítményeket építenének, a meglévő struktúrák újrafelhasználása vagy további felhasználásra való átalakítása felé mozdul el a mozgalom. Az újrahasználat segíthet megőrizni egy helyszín jellegét és örökségét, miközben csökkenti az új építmények építésével járó környezeti hatásokat.

A Sant Francesc kolostor a katalán Santpedor városában világos példája az adaptív újrafelhasználásnak az építészetben. Az épület felújítása során az új kiegészítő elemeket a kortárs építési technikák és nyelvezet alkalmazásával kívánták megkülönböztetni, amelyek eltérnek az ősi templom eredeti szerkezetétől. A cél elsősorban az volt, hogy az épület történelmének minden részét megőrizzék.

8. Közösség-központú tervezés

A sokféle egyén – köztük a fogyatékkal élők – számára hozzáférhető és barátságos épületek és környezetek egyre inkább az egyik legjelentősebb építészeti trenddé válnak, amelyet 2023-ban láthatunk. Ezek a közösségek magukban foglalják a társadalmi kapcsolatokat és a közösségi szerepvállalást ösztönző helyszínek kialakítását és a szabadtéri terek kialakítását.

A Grace Farms közösségi központ ezt jól példázza. A központ kibővített sávjai lehetővé teszik, hogy karitatív és közösségi tevékenységek, beszélgetések, előadások, művészeti műhelyek, atlétikai és vallási szertartások sokszínűségét biztosítsa. A folyó kanyargós íve és átláthatósága azt a célt szolgálja, hogy a látogatók segítsék a nyílt füves területeken, bokrokban és tavakban megőrzött lenyűgöző táj értékelését.

9. Környezetbarát anyagok

Az új építőanyagok, mint például a kenderbeton és a biokompozit, egyre népszerűbbek az építőiparban, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük az általuk teljesített víz-, éghajlati és tűzvédelmi kritériumokat. A kenderbeton kenderrostokból, mészkőből és vízből áll. Hőtömeget hoz létre, ami egyenletesen tartja az épület hőmérsékletét.

Továbbá a nedvszívó és élő anyagok drámaian növelik a beltéri levegő minőségét. A parafa panelek és a fa, mint elsődleges ökológiai anyagok várhatóan aktívan alkalmazásra kerülnek a 2023-as építészeti trendekben.

GYIK
Mi a jelenlegi trend az építészeti 3D renderelésben?
2023-ban az a képesség, hogy egy épület dizájnján keresztül egy történetet közvetítsünk, forró árucikk lesz. Ez a minta már egy ideje létezik, mégsem mutatja a visszalépés jeleit.

Milyen technológiai trendek befolyásolják leginkább a vállalati építészetet?
Sok cég új digitális technológiákat, például IoT-t, blokkláncot, automatizálást, robotikát stb. vezet be, hogy növelje versenyelőnyét vagy megerősítse mindennapi működését.

Mi az építészet jövője?
Az építészekre valóban szükség lesz a jövőben, mivel a tervezési, várostervezési, építészeti kivitelezési és ingatlanfejlesztési igények mindig meghaladják majd az ezek elvégzésére rendelkezésre álló emberek számát.

Kerttervezés egy profi kerttervező gondolatai

A kerttervezés egy izgalmas folyamat. A tervezőnek éppúgy, mint a megrendelőnek. Az első személyes találkozótól, amikor még csak ismerkedünk és elindul az egymásra hangolódás kellemes érzése....

Mi az a kondenzációs kazán kémény és hogyan működik?

A legtöbb kazánban gázt égetnek el a víz felmelegítéséhez, amely viszont a központi fűtés és a melegvíz-bojler körül kering, vagy alternatívaként egy kombi kazánban...

Világít az ABS-kontroll-lámpa műszaki vizsgán: Mit jelent és hogyan kezeljük?

Az ABS (vagyis a blokkolásgátló fékrendszer) kontroll lámpájának világítása sok autótulajdonos számára okozhat fejtörést, különösen műszaki vizsga előtt. Az ABS a modern járművek különösen...

Milyen a modern építészet 2023-ban

Az építészet évszázadok óta az emberi civilizáció egyik alappillére, amelynek fejlődése és változása kísérte az emberiség történelmét. Az építészeti trendek folyamatosan változnak és fejlődnek,...

A modern belsőépítészet

A belsőépítészet a XXI. században is átalakulóban van, és az új trendek megjelenése meghatározza a kortárs belsőépítészet stílusát és irányvonalát. A modern belsőépítészetet az...

Mi az a boxspring ágy?

A boxspring ágyak a hagyományos ágyak modernizált változatai, amelyek kényelmes és stílusos alvást biztosítanak. A boxspring ágyakat egyre többen választják, mivel kényelmesek, tartósak és...